Ambasada BiH u Indiji pozvala bh. privrednike da pojačaju svoje aktivnosti u toj zemlji

Bez autora
Sep 12 2024

Ambasada BiH u Indiji pozvala je privrednike iz Bosne i Hercegovine, predstavnike Vanjskotrgovinske komore, vlasnike izvozno-uvozno orijentiranih kompanija u državnom i privatnom vlasništvu, da pojačaju svoje privredne aktivnosti u Republici Indiji.

Ambasador BiH u toj zemlji Haris Hrle izjavio je da stoje na raspolaganju svim zainteresiranim privrednim subjektima koji žele istražiti mogućnosti privredne saradnje, što spada u okvir napora vezanih za razvoj bh. ekonomske diplomacije.

- Potičemo istraživanje ekonomskih pogodnosti, internetsko praćenje privrednih sajmova, ekonomskih konferencija te ostalih događaja s navedenim u vezi. Ambasada stoji na raspolaganju vezano za službenu podršku, najavljivanje zainteresiranih privrednih delegacija i pojedinaca te će neposrednim sudjelovanjem ali i ostalim vidovima prateće podrške dati svoj doprinos - naglasio je Hrle.

Dodao je da države našeg regiona trenutno pojačavaju svoje ekonomske aktivnosti, zemlje EU duplaju svoja privredna i diplomatska predstavništva, a firme globalnog značaja zauzimaju svoju poziciju na indijskom tržištu.

- Pokašuvamo učestvovati u modalitetima koji bi olakšali razvoj bh privrede. Dva počasna konzulata - u Mumbaiu i Kalkuti, predvođeni Suhashem Mantrijem i Sanjajom Agrawalom također su dobili instrukcije Ambasade vezano za pripremu i podršku privrednim inicijativama i aktivnostima koje bi mogli doći iz Bosne i Hercegovine - naveo je Hrle.

Pojasnio je da je MMF prema Reutersu ostavio nepromijenjenu procjenu rasta bruto proizvoda Indije kao treće najveće azijske ekonomije od 6,5 posto u finansijskoj 2025/26., te je dodatno povisio prognozu rasta BDP-a za 0,3 posto, prenosi Fena.

- Imajući u vidu potrebu ekonomskog otvaranja, inicijativnosti i prihvatanja konkurencijskih modela, Ambasada naglašava prednosti indijskog tržišta, na koje se trenutno usmjeravaju evropske zemlje. S druge strane, Ambasada je već mjesecima pod velikim pritiskom naraslih konzularnih zahtjeva vezano za radne dozvole, za radnike neophodne u našim infrastrukturnim i servisnim aktivnostima te smatramo da je potrebno obratiti pažnju i na drugu dimenziju saradnje - ekonomsku, partnersku, investicijsku - rekao je Hrle.

Skrenuo je pažnju i na ekonomski forum u gradu Puneu koji će biti održan u februaru 2025., te da se za indijsku vizu aplicira online putem njihove ambasade u Budimpešti, a bude odobrena uglavnom za tri radna dana.

Ambasada ima zadatak da otvori "ekonomska vrata" Indije i podrži privrednu saradnju, mislimo da je vrijeme upravo sada - poručio je Hrle, saopćeno je iz Ambasade BiH u Indiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik